Tafeltennis verleden Ted van der Ploeg.

Laatst vroeg een bestuurslid aan mij om een stukje te schrijven over mijn tafeltennis verleden. Hier het relaas:
Als jong ventje van nog geen 10 jaar  kwam ik in aanraking met tafeltennis mede, omdat mijn vader vanaf 1952 tot 1960 voorzitter is geweest van TOV.|
Zelf ben ik vanaf  9 mei 1955 onafgebroken lid van TOV.
Wij speelde toen in het Patronaat gebouw (het Juvenaat) wat bij de Sint Jeroenskerk hoorde, gelegen aan de van Limburg Stirumstraat.
Het toeval wilde dat ons gezin in die tijd nog geen 100 meter bij het “Juvenaat” woonde.
Het juvenaatsgebouw was echt een verenigingsgebouw waarin Excelsior (muziekkorps) Melodia (accordeon) en de toneelverenging regelmatig oefende en daarbij kwam in 1957 ook het kaarten van de oude van dagen nog bij.
Dat betekende dat de tijd om in dat gebouw te kunnen tafeltennissen zeer gering was.
De eerste jaren speelde we 2x in de week, en dan niet langer dan 2x 10 minuten met de stopwatch(wekker) erbij.

 

 

 

 

het patronaatsgebouw

Echt goede training was er niet bij. Je moest het zelf een beetje uitvinden. Dat heeft bij mij uiteindelijk geleid tot een slechte backhand aanval. Daarom niet getreurd, juist omdat ik een druk fanatiek baasje was compenseerde ik dat met veel voorhand aanvallen en goed leren verdedigen.
De ambitie die ik als jongetje had waren twee dingen. Ik wilde ooit Noordwijks en club kampioen  worden. Dat is uiteindelijk diverse keren gelukt, en omdat ik begin van de jaren zeventig  in Zoeterwoude woonde ben ik daar ook een aantal keren kampioen geworden.
Mijn grootste tegenstanders waren in die tijd bij TOV, Ruud Alkemade en Peter Turk.
Dat ik in mijn junioren tijd al aardig speelde kwam tot  in uiting toen ik bijna won (ik was 13 jaar) van de Nederlands jeugdkampioen, en dat zelfs op de radio verslag daarvan van werd gemaakt.
Omdat Ruud Alkemade en ik regelmatig toernooien afliepen werden wij steeds sterker. Uiteindelijk werd dat beloond in de twee grootste junioren toernooien die ik toen won in 1962.(Aardbeientoernooi in Roelofarendsveen en het Salamanders toernooi in Den Haag.
Deze twee toernooi overwinningen zijn bij de Nederlandse Tafeltennis bond niet onopgemerkt gebleven.
Juist in dat jaar werd de Centrale training georganiseerd om te trainen voor een selectie  voor het Nederlands Senioren team. Ik werd daarom ook uitgenodigd om in Haarlem de centrale training te gaan volgen onder leiding van Bert Onnes (meermalen Nederlands kampioen). Diverse junioren die op deze centrale training  zaten  werden later ook wel enkele keren Nederlands kampioen. Waaronder Bert van der Helm (12x Nederlands kampioen enkelspel) Bert Schoofs 1x kampioen)  Karel Deken en Ed van der Berg werden ook op deze training uitgenodigd en werden hele sterke eredivisie spelers.
Ik zelf bleef een beetje achter in de vooruitgang. Dit had met twee dingen  te maken: ik was vleugellam ik had geen backhandaanval en het was min of meer verplicht om naar een Amsterdamse profclub te gaan.(dus veel reizen). Daar had ik in die tijd absoluut geen zin in en ben toen na een halfjaar gestopt met  die centrale training.
Achteraf had ik misschien beter naar Scylla  (Leiden) kunnen gaan dat was in ieder geval veel dichter bij huis geweest.
Om een lang verhaal wat kort te houden heb ik uiteindelijk 15 jaar in het 1e senioren team van TOV gespeeld, waarvan een paar jaar overgang- en promotiehoofdklasse en uiteindelijk 10 jaar in de hoofdklasse. Dit gebeurde als team in verschillende samen stellingen.
In de eerste jaren waren dat Ruud Alkemade, Peter Turk en Ted v.d. Ploeg.


promotie naar hoofdklasse in  1972
vlnr: voorzitter Martien v.d. Weijden, Goof v.d. Hoorn, Ruud Alkemade en Ted v.d. Ploeg

In de loop van de jaren werd Peter vervangen door o.a. Goof v. Hoorn, Lex  v.d. Holst, Jan Hermans en de meeste tijd door Sjaak van Veen afkomstig uit Leiden (Docos).
Ik ben blij  dat ik nog een goede gezondheid heb en dat ik nadat ik gestopt ben met competitie spelen (in 1977) nog steeds plezier heb in het recreatief spelen van tafeltennis. De reden dat ik uiteindelijk gestopt ben met competitie spelen kwam onder meer omdat wij landelijk speelden en we vaak ver moesten reizen, zoals Maastricht, Delfzijl, Middelburg etc. Daar kwam nog  bij dat ik een jong gezin had, waar ik graag bij wilde zijn.
Uiteindelijk heb ik daarna nog 30 jaar gespeeld met Gerard Turk op de maandag en later op de dinsdag ochtend. (soms wel  eens een onderbreking van een halfjaar omdat Gerard een operatie moest ondergaan).
De afgelopen 3 jaar heb ik het tafeltennis weer iets fanatieker aangepakt, dat komt omdat mijn vrouw, dochter en schoonzoon zijn gaan tafeltennissen respectievelijk bij TOV en Rijnsoever. Maarten mijn zoon is heden ten dagen geen officieel lid meer, maar kon in zijn jeugd en nu nog steeds een behoorlijk partijtje spelen.
Afgelopen 14 dagen ben ik begonnen  met een aantal junioren te trainen, en er zit best talent bij.
Voordat ik stopte in 1977 met competitie spelen had ik in de loop van de jaren daarvoor nog een aantal verenigingen getraind waaronder “TOV”, een club in Noordwijkerhout en in Zoeterwoude.
Wat voor mij altijd heel belangrijk is geweest, is de zorg voor een goede conditie. Dat was altijd één van mijn stokpaardjes en dat ik vertelde aan de jongens en de meisjes: Regelmatig een stukje hard lopen, fietsen en zwemmen  etc.). Begin niet aan roken en drink niet te veel alcohol., want als je in een wedstrijd verliest mag dat in ieder geval niet aan je conditie liggen! Ik zelf kan daar over mee praten, mijn conditie is nog steeds goed, al word ik wel wat sneller stijf.
Omdat mijn vader in het verleden bij het rode kruis werkte en ik zelf bij de geneeskundige militaire dienst heb gediend was zorg voor gezondheid en conditie een erg belangrijk. Ik heb een cursus sportmassage gevolgd met diverse aanvullende therapieën. Dit doe ik al ruim 40 jaar waarvan ruim 25 jaar beroepsmatig.
Als laatste, maar niet onbelangrijk, wil ik nog een melding maken over het feit dat mijn vader in 1966 de percentage beker beschikbaar heeft gesteld en dat deze nog steeds in omloop is.

Ted.