Europese kampioenschappen Jeugd TOP 10 in Noordwijk  4-6 okt. 2019
(Klik op foto’s voor grotere weergave)
De kampioenschappen zijn een flink succes geworden. Tafeltennis van hoog niveau. Dat mag je verwachten al je spreekt over de Europese Top 10. Veel belangstelling, voor TOV erg belangrijk, was er voor de zogenaamde side-events.
Vrijdag 4 okt.

Op vrijdag ochtend gaf Bettine Vriesekoop een clinic voor ouderen vanaf 55 jaar. Ruim 30 deelnemers kwamen hierop af, die bij aankomst van TOV een tasje kregen met het noodzakelijke batje en balletje, flesje water en diverse folders van de vereniging.
Na een welkomstwoordje door Dennis Salman legde Bettine uit hoe belangrijk het is om als oudere in beweging te blijven. Met name de balans in het bewegen, zodat vallen voorkomen kan worden, het reactievermogen en het activeren van diverse spiergroepen is van belang. Tafeltennis is een uitstekende manier om dit te bereiken!
Na de inleiding konden de deelnemers dan zelf aan de slag en probeerden zij het balletje over het net te krijgen. Voor sommige, wellicht reeds geoefende, tafeltennissers een makkie, maar voor de meesten een moeilijke uitdaging. Gelukkig kon Bettine hier en daar goede tips en trucs geven. Na afloop kregen de deelnemers consumptiebonnen voor een broodje en wat te drinken en konden zij in de grote zaal op de tribune genieten van de jongens en meisjes onder 19 jaar die tafeltennis van hoog niveau lieten zien.
Over het algemeen waren de deelnemers enthousiast. Een enkeling gaf aan de weg naar TOV op woensdagochtend wel te gaan vinden.
Zaterdag 5 okt.

In de middag was het de beurt aan de tafeltennissers met een beperking, de zogn. Parasporters. Om voor hen een demonstratie en een clinic te geven waren Europees kampioen Paratafeltennis Kelly van Zon en Gerald van Grunsven naar Noordwijk gekomen.
Zij lieten zien dat het ook voor deze groep mensen heel belangrijk is om te sporten en dat tafeltennis heel goed door mensen met een beperking kan worden beoefend! Helaas waren hier erg weinig deelnemers op af gekomen.
Zondag 6 okt.

Zondagochtend om 9.30 uur kwamen de eerste van ca. 30 deelnemertjes aan het scholierentoernooi binnendruppelen (letterlijk want het regende pijpenstelen!). Ook zij kregen bij aanmelden een tasje uitgereikt met een batje en balletje, wat lekkers en natuurlijke de nieuwe flyer van TOV, stempelkaart en informatie over de kennismakings-cursus. Onder enthousiaste leiding van de jongens van MJ Tafeltennis Events (Mark en Jeroen), samen met de vrijwilligers van TOV werden de kinderen in poules ingedeeld per jaargroep (2009, 2010 en 2011). Op een speelse manier kregen zij uitgelegd wat de spelregels waren en hoe het toernooi gespeeld zou worden. Per poule, die op ca. 3 tafels werd gespeeld was iemand van TOV aanwezig om de standen bij te houden. Enthousiast en soms zelfs fanatiek gingen de kinderen aan de slag. Er zaten zeker diverse talenten bij. Tegen het eind van de ochtend waren na spannende halve finales de winnaars bekend. Zij kregen een beker uitgereikt door TOV lid Nick. Alle andere kinderen kregen als aandenken een mooie medaille.
Bovendien gingen zij met wethouder Sjaak van den Berg, Ferdy Nugteren, de hoge heren van de NTTB en de voorzitster van NOC*NSF op de foto.
Na een korte pauze werd een demonstratie verzorgd door MJ, die met groot gemak grappige trucs uithaalden met batje en balletje. Zo lieten zij de deelnemers zien hoe serveren met effect voor verrassingen zorgt bij de tegenstander. En als het met één balletje lukt kan ook dan ook met meer… ja hoor tot met 5 ballen op tafel lukte het de jongens nog te tafeltennissen. Ontzettend leuk om te zien, en ook hoe iedereen hiervan genoot.
Om 14.00 was het de beurt aan de deelnemers uit de jaargroepen 2006, 2007 en 2008. Bij elkaar waren dit ongeveer 20 kinderen, die in twee poules werden verdeeld. Wederom na spannende wedstrijden werden de winnaars bekroond met een mooie beker en werd aan alle andere kinderen een medaille uitgereikt.
Zowel in de ochtendgroep als in de middag waren de kinderen over het algemeen erg enthousiast. De jongens van MJ waren ook onder de indruk van het spelniveau van de kinderen. We hopen dan ook dat er een paar jongens of meisjes bij TOV de kennismakingscursus gaan volgen.
In ieder geval kunnen we terugkijken op een geslaagd weekend, waarbij ouderen en kinderen op een leuke manier kennis hebben kunnen maken met tafeltennis. De inzet van onze vrijwilligers heeft hier zeker aan bijgedragen. Als dank voor de prettige samenwerking en onze inzet heeft de gemeente ons getrakteerd op een lekkere taart, waarvoor hartelijk dank!
Tussen de bedrijven door hebben de vrijwilligers genoten van het Europese jeugd toernooi dat tafeltennis op hoog niveau liet zien.
Winnaars van het scholierentoernooi: (ik heb helaas niet van allemaal een achternaam)
Jaar    2009        1) Thomas, 2) Raphael, 3) Tian, 4) Miguel
        2010        1) Bart, 2) Mats, 3) Mischa, 4) Thomas
        2011        1) Elin,  2) Jesse, 3) Timo,  4) Cas

Jaar 2006 -2008   1) Benjamin, 2) Sil, 3) Logan, 4) Arnold